شنبه ۱۷ بهمن ۹۴
لخلاخ از کلمه عربی «لخلخه» به معنای بوی خوش گرفته شده است. منشأ این غذا سواحل عربی خلیج فارس بوده و در سواحل ایران جا افتاده است. مردم محلی معمولاً این دمی را با ماهی هایی مانند هامور ، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه می کنند.
مواد لازم دمی لخلاخ (بوشهر)
برنج 3 پیمانه (480گرم)
آب 5 پیمانه (800میلی لیتر)
نمک به مقدار لازم
فیله ماهی (خرد شده) 800 گرم
زردچوبه (پودر شده) 1 قاشق چای خوری (3گرم)
زعفران (ساییده و حل شده در آب) 2 قاشق سوپ خوری
فلفل سیاه (پودر شده) به مقدار لازم
روغن مایع (مخصوص سرخ کردن) به مقدار لازم
سیر (کوبیده شده) 4 حبه (20گرم)
پیازداغ یک چهارم پیمانه (15گرم)
کره یک دوم پیمانه (80گرم)
شبت پاک کرده (خرد شده) 250گرم
گرد لیموعمانی 1 قاشق چای خوری (2گرم)
طرز تهیه دمی لخلاخ (بوشهر)
برنج را با آب و نمک خیس کنید.
ماهی را با زردچوبه، نیمی از زعفران، نمک و فلفل مزه دار کرده و در روغن سرخ کنید.
در ظرفی سیر را در روغن تفت داده و به همراه پیازداغ به ماهی بیفزایید.
کره را به برنج اضافه کرده، روی حرارت زیاد قرار دهید و درِ ظرف را بگذارید تا جوش آید.
زمانی که آب برنج
در حال تمام شدن بود، شبت و نیمی از مخلوط ماهی را به آن اضافه کنید
(هنگام پخت یکی دو بار هم بزنید) و بگذارید آب آن کاملاً تبخیر شود.
زمانی که آب برنج کاملاً تبخیر شد، بقیه زعفران را در گوشه ای از آن ریخته، درِ ظرف را بگذارید و حرارت را ملایم کنید تا پخته شده و دم بکشد.
پس از آماده شدن، پلو زعفرانی را جدا کرده، با مقداری پلوی دمی مخلوط کنید.
دمی را نیز در ظرف مورد نظر بکشید و پلو زعفرانی، گرد لیمو و بقیه مخلوط
ماهی را روی آن بریزید.
نکته
1.اندازه شبت داده شده بر مبنای پاک شده است. مقدار پاک شده آن 500گرم می باشد.
2.به جای شبت تازه می توانید از 40گرم شبت خشک استفاده کنید.
نکات تکمیلی در مورد دمی لخلاخ (بوشهر)
دمی لخلاخ (بوشهر) جزو پلو و چلو میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 25 دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 45 دقیقه میباشد .
دمی لخلاخ (بوشهر) را می توانید در وعده نهار - شام - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان سحری - افطار - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب میباشد .