چهارشنبه ۱۵ مرداد ۹۹
مواد لازم خورش باقلا (باقالا) سبز برای 6 نفر
- باقلای بدون پوست یک کیلوگرم
- گوشت لخم نیم کیلوگرم
- پیاز یک عدد
- شوید تازه نیم کیلوگرم؛ یا شوید تازه خردشده 300 گرم
- سیر 4 حبه
- نمک و فلفل به میزان لازم
- زردچوبه یک قاشق چایخوری
- پودر زعفران یک چهارم قاشق چایخوری
گوشت لخم چیست؟
آشپزی 20 : گوشت لخم عبارت است از: گوشت یا بافت های ماهیچه ای حیوانات که ترکیب آن با اندام های داخلی نظیر کلیه و جگر ( که مجموعاً احشاء اطلاق می شوند)، اختلاف دارد.
طرز تهیه خورش باقلا سبز
1 – ابتدا شوید را پاک کرده، خوب بشویید. سپس داخل سبدی بریزید تا آب اضافی آن خارج شود. بعد آن را ریز خرد کنید.
2 – در یک تابه، مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس شوید خردشده را به آن اضافه کنید و کمی تفت دهید. در این فاصله، سیرها را نیز پوست کنده و ریز خرد کنید. سپس به همراه شوید سرخ کنید. در پایان، شعله اجاق گاز را خاموش کنید و مواد تفت داده شده را کنار بگذارید.
3 – پیاز را به صورت خلالی خرد کنید. در یک قابلمه مناسب، مقداری روغن بریزید و بگذارید داغ شود. سپس پیاز را اضافه کنید و به طور کامل تفت دهید. البته هنگام سرخ شدن پیاز، نمک و فلفل و زردچوبه را هم به آن اضافه کنید.
4 – از طرف دیگر، گوشت را پاک کرده و بعد از شستن به صورت قیمه ای خرد کنید. سپس به قابلمه حاوی پیاز داغ بیفزایید. حالا به مخلوط گوشت و پیاز حدود 2 تا 3 لیوان آبجوش اضافه کنید و در ظرف را بگذارید تا گوشت به طور کامل بپزد.
5 – باقلا را به همراه شوید، سیر خرد شده و کمی نمک به مخلوط گوشت و پیاز اضافه کنید. سپس حرارت را کم کنید تا خورش جا بیفتد که معمولا حدود 45 دقیقه زمان میبرد.
6- بعد از جا افتادن خورش می توانید کمی محلول زعفران (یک چهارم قاشق چایخوری پودر زعفران را در یک استکان آب جوش حل کنید) به آن اضافه کنید.
نکته :
بعضی ها در مراحل پایانی پخت این خورش، تخم مرغ نیز به آن می افزایند. به این ترتیب که با توجه به این میزان مواد، زرده و سفیده دو عدد تخم مرغ را از هم جدا کرده، ابتدا سفیده تخم مرغ ها را دونات پیتزا به خورش اضافه می کنند و همانطور که قابلمه روی شعله اجاق گاز قرار دارد، هم می زنند تا سفیده ها با مواد مخلوط شوند و بپزند. سپس زرده ها را روی خورش می ریزند و با گذاشتن در قابلمه، 5 تا 10 دقیقه صبر می کنند تا زرده ها سفت شوند و در پایان به همین صورت سرو می کنند.
خواص داروئی باقلا سبز
1- باقلا از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و گل آن گرم می باشد.
2- جوشانده باقلا برای ورم مثانه مفید است.
3- برای رفع گرفتگی صدا باقلا را با روغن بادام و قند مخلوط کنید و بخورید.
4- از جوشانده باقلا برای درمان نقرس استفاده کنید.
5- دم کرده گل باقلا ضد تشنج و ادرار آور است.
6- ضماد باقلا با شنبلیله و عسل برای نرم کردن دمل و ورم بناگوش و زیر چشم مفید است.
7- دم کرده گل باقلا سنگ کلیه را دفع می کند و برای قولنج های کلیوی مفید است.
8- برای درمان تکرر ادرار از جوشانده ریشه باقلا استفاده کنید.
9- جوشانده باقلا اثر خوبی در رفع رماتیسم دارد.
10- باقلا را اگر با سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید اسهال مزمن را درمان می کند.
11- ضماد باقلا جوش و کورک را می رساند و چرک را خارج می کند.
12- برای رفع التهاب و درد نوک انگشتان و ناخن باید یک مشت برگ باقلا را با نیم لیتر آب بجوشانید و بگذارید کمی سرد شود و انگشتان خود را به مدت دو ساعت در آن قرار دهید تا برطرف شود.
مضرات باقلا
باقلا در بعضی از اشخاص تولید نفخ و سنگینی سر و معده می کند برای جلوگیری از این عوارض باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و آب آن را دور بریزید. سپس به آن مقداری آب اضافه کرده و بعد از پختن با روغن بادام و ادویه گرم مانند دارچین و فلفل بخورید.
مصرف باقلای تازه ممکن است تولید مسمومیت و حساسیت شدید کند که گاهی موجب مرگ می شود، بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید. معمولا ً اشخاصی که به باقلای تازه حساسیت دارند فاقد یک آنزیم مخصوص هستند.
منبع:kitchen1011